''CREDINTA NOASTRA ESTE VIATA NOASTRA''card.Iuliu Hossu

sâmbătă, 20 iunie 2009

LA 60 DE ANI DE LA ÎNCEPUTUL PERSECUTIEI
Fãrã a cãdea în reverii nostalgice ori în lecturi triumfaliste, amintirea tributului plãtit de cãtre înaintasii nostri în credintã pentru fidelitatea lor fatã de Scaunul petrin, traverseazã viata si credinta noastrã de astãzi. Amintirea jertfei si a trãiniciei mãrturiei lor este în mod obiectiv un punct de reîntoarcere, prin care trecând sã ne regãsim pe noi însine.
Cu atât mai mult, cã anul acesta aniversarea începutului persecutiei acumula o cifrã rotundã, nevoia memoriei s-a arãtat încã mai imperativã. Astfel, în data de 28 octombrie 2008 la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea a avut loc comemorarea a 60 de ani de la arestarea episcopilor greco-catolici. Totul s-a desfãsurat într-un interval de 4 ceasuri în care, din orã în orã, grupul de rugãtori se schimba dãruind mereu altor persoane continuitatea rugãciunii si a reflectiei, pânã la miezul noptii.
Privegherea fiecãrui grup a început cu o proiectie a câtorva imagini din «Memorialul Durerii» al d-nei L.Hossu-Longin, ce fixau vizual coordonate ale arestãrii, detentiei si mortii episcopilor si a feluritilor membri ai Bisericii Greco-Catolice. Au urmat, pret câte de un sfert de ceas fiecare, trei momente care intentionau îmbinarea reflectiei cu a rugãciunii.
În cel dintâi, pe marele ecran instalat în capelã, apãreau proiectate cuvinte scrise de unul sau de altul dintre episcopii care au trãit persecutia, descriind primele momente ale prinderii si ale inserãrii în regimul carceral. Al doilea moment încerca sã vorbeascã despre fidelitate, pornind de la modul în care ei au acceptat si trãit suferinta ca act de fidelitate faþã de vointa Domnului. "În sufletul nostru grãia limpede, dumnezeieste, Isus Domnul: ’Nu vã temeti, Eu sunt cu voi’ - asa l-am cunoscut si asa l-am simtit lângã noi pe calea care începea în Penitenciarul din Sighet când ziua se întuneca; L-am simtit tinându-ne strâns de mânã si rostindu-ne cuvântul adorabil, ’Nu te teme, numai crede’ asa urmând calea am încercat mereu zi de zi, ceas de ceas, sã ne tinem strânsi de mâna Domnului; am întâlnit pe cale pe cel rãu, am vãzut cu ochii nostri moartea si nu ne-am temut pentru cã darul Domnului s-a dovedit în noi". (Card. Iuliu Hossu)
Iar cel din urmã moment al privegherii noastre, se voia a fi o aducere înspre prezent a rugãciunii si o actualizare a exemplului celor care s-au jertfit/au fost jertfiti: invocatia se concretiza în directia celor care azi, -preoti, episcopi, consacrati, seminaritti- trebuie de asemenea sã trãiascã fidelitatea fatã de Domnul în împrejurãri nu întotdeauna simple. Cu atât mai mult cu cât, în acest an, Congregatia pentru cler de la Sfântul Scaun a cerut tuturor episcopilor din lume organizarea unor momente de ispãsire pentru trãdãrile sãvârsite de cãtre persoanele consacrate. PS Ioan Suciu spunea: "astãzi si în zilele care vor urma, existã un lucru pe care nu ai voie sã-l faci: sã fi trãdãtor. Existã un singur drum care te îndepãrteazã de trãdare: cel eroic. Numai pe aceastã cale poti rãscumpãra lumea".
Au fost prezente cu noi în rugãciune, diferite organizatii cum ar fi: ASTRU Oradea, Tertiarii Franciscani, Oratoriul Maria Imaculata, de asemenea si numerosi credinciosi din diferite parohii ale orasului.
"Doamne dã-mi harul sã fiu martir al acestei Biserici" (Vasile Aftenie).
Eugen IVUT,
ANUL -II-
Pr. Cristian SABÃU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu